HockeyNews
PLUS

Växjö brottas med förkylningar: "Nåt influensaliknande som går"

(15276) Emil Pettersson/Växjö
Petter Arvidson/Bildbyrån

Publicerad: 10 september 2020

FacebookXWhatsApp

Växjö Lakers ställde in sin Finlandsresa under coronapandemin och de senaste veckorna har laget kämpat mot förkylningar.

Mot HV71 i tisdags var fem juniorer med istället för sjuka toppspelare som Joel Persson och Emil Pettersson.

– Det kanske är regionalt, men det känns som att det är nåt influensaliknande som går inte bara i laget utan i hela stan på nåt sätt, säger Växjöcoachen Sam Hallam till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Sedan i augusti får Växjö klara sig utan sina finländska landslagsbackar Miika Koivisto och Ilari Melart. Båda spelarna har genomgått operationer på försäsongen.


Melart väntas bli borta minst till mitten av oktober, kanske längre. Och Koivisto kan bli borta resten av 2020.


– Vi kommer att ha Melart tillbaka före Koivisto och Koivisto var vid skadetillfället borta i tre-fyra månader enligt prognosen, säger Växjös huvudtränare Sam Hallam till HockeyNews.se.


Växjö har värvat in Teemu Eronen som ersättare och han håller på att ställa om till Lakers typ av hockey.


Men för närvarande har Sam Hallam även sjukdomsbekymmer i och runt laget. Mot HV71 i tisdags spelade fem juniorer medan backarna Hardy Häman Aktell och Joel Persson samt forwardskvartetten Emil Forslund, Pontus Holmberg, Emil Pettersson och Marcus Sylvegård kurerade sig.


– Det medicinska protokollet vi lever under nu gör ju att om man inte känner sig helt frisk då är man hemma. Där har vi varit både på spelar- och ledarhåll under en två och en halv veckors-period. Nu ser det ut som vi får tillbaka några killar, men så kan det falla ifrån andra killar i stället. Det är svårt att uttala sig om laget just nu. Det är lite dag för dag, säger Sam Hallam.


LÄS MER”Ett lag kan åka på en förkylning så har du fem gubbar borta"


– Samtidigt är det väldigt smidigt och det går väldigt fort att göra tester för covid. Man får svar snabbt och det gör ju att alla som har varit hemma hittills och inväntat sitt provsvar, och när det har varit negativt och de har känt sig bra, har man kunnat komma tillbaka.


Växjös värvning från Björklöven, Hardy Häman Aktell, är en av de spelare som varit sjuka den senaste tiden. Foto: Bildbyrån.


Coronapandemin har spritt sig över världen, men smittspridningen i vårt land verkar i stort vara under kontroll. Och Växjö Lakers är inte drabbat för tillfället. Det är andra smittor som drar fram.


– Det kanske är regionalt, men det känns som att det är nåt influensaliknande som går inte bara i laget utan i hela stan på nåt sätt. Det är mycket folk hemma både i skolor och på arbetsplatser hos oss. Det är så det är.


Växjö kanske kan räkna in några spelare mot Malmö. Spelare som inte var med i 3–2-förlusten på övertid mot HV71 i tisdags.


– Vi hoppas att Joel Persson, Hardy Häman-Aktell och Marcus Sylvegård ska vara tillbaka. De tränade (i går), säger Sam Hallam.


Det är mer osäkert med Forslund, Holmberg och Pettersson.


– Där är två stycken som inväntar sina provsvar och är de negativa, och de känner sig bättre och bättre, så får vi se hur de känner sig.


Sam Hallam är till stora delar nöjd med Växjös försäsong. Och då tänker han inte i första hand på resultaten.


– Jag tycker att den har varit jättebra. Det har varit mycket mindre resande än vad vi har haft andra år, vilket har gjort att vi har fått träna mycket mera. Så vi har kunnat ha mer mängd och kvalitet i vår försäsong känner jag. Det har varit bra, säger Hallam.


Bland annat har man fått strunta i att resa till Finland för att träna och spela matcher.


– När Finland blev struket fick vi lägga om lite, men jag gillar ändå mycket hur upplägget blev på grund av covid och jag gillar riktningen laget tar också. Vi har definitivt saker att förbättra och vi är långt ifrån klara, men jag gillar ändå det vi har gjort, bra och dåligt, för vi har lärt oss mycket hittills.


På torsdagskvällen väntar träningsmatch mot Malmö och på lördag är det LHC som gäller. En tuff matchvecka som påminner som SHL-säsongens intensiva matchande.


– Den här veckan handlar det väldigt mycket om att komma upp i nivå när vi spelar tisdag, torsdag och lördag. Vi har spelat tisdag och nu ska vi samla ihop oss efter den och komma ut på det sätt vi vill (mot Malmö). Det är väldigt mycket mentalt. Sedan om vi hanterar det bra eller dåligt så kommer vi få ut nånting av det och lära oss av det.


Sam Hallam, 41, ska snart inleda sin åttonde SHL-säsong som huvudtränare i Växjö och sin nionde totalt i klubben.


– I början på försäsongen händer saker väldigt fort. Man tar stora kliv från match till match. Men ju längre det går, ju mindre kliv behöver man ta men desto mer konsekventa i spelet behöver man vara och vara nöjd med det. Det ska bli intressant att se om vi klarar av att göra det. Vi gjorde mycket som var bra mot HV.


Växjö har flyttat fram sin SHL-premiär mot Oskarshamn den 19 september och istället lagt in en träningsmatch mot Malmö den 18 september i väntan på SHL-mötet med Färjestad hemma den 24 september.


– Skillnaden kanske blir att vi höjer upp träningsdosen så att starten på nästa vecka, tisdag och onsdag, blir lite tuffare för att sedan lätta på det. Marginella skillnader, säger Sam Hallam.


***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!